This site contains information about products containing nicotine, intended for people over 18 years of age and current tobacco or nicotine users. For visits and purchases on the website you must be 18 years or older.
18
Under 18 years
No Nicotine
Snuiftabak is een tabakssoort die je door je neus opsnuift en bestaat uit gedroogde en fijngemalen tabak. Daaraan zijn verschillende kruiden toegevoegd, zoals eucalyptusolie en menthol.
Het opsnuiven van snuiftabak voorziet in de neusholten in een tintelende sensatie. Er zijn echter wel een aantal nadelen van snuiftabak te noemen. Bovendien komt het snuiven van tabak in Nederland haast niet meer voor.
Een van de nadelen van snuiftabak is dat er gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn. Zo bestaat het risico op mond- en keelkanker. Daarnaast is er sprake van een risico op het ontstaan van slokdarmkanker en pancreaskanker.
Verder bestaat de kans dat een gebruiker van snuiftabak te maken krijgt met vasculaire problemen. Bij snuiftabak vindt er geen inhalatie van rook plaats, zodat er doorgaans wel minder kans bestaat op luchtwegproblemen in vergelijking met rooktabak.
Snuiftabak bevat nicotine en dat vormt uiteraard een bestanddeel dat in een hoger gezondheidsrisico voorziet. Bovendien is nicotine een verslavende stof die via je neusslijmvlies in je bloed terechtkomt.
Nicotine is qua verslavingsgevoeligheid als stof te vergelijken met heroïne en cocaïne. De verslaving aan nicotine in snuiftabak is daarbij te vergelijken met een verslaving aan sigaretten. Toch zit er nog wel een verschil in, want bij het roken van tabak verloopt de opname van nicotine in het bloed sneller dan bij snuiftabak.
De snelheid waarmee een stofje de hersenen bereikt, heeft invloed op het verslavingsproces. Een nicotineverslaving ontstaat dus sneller door tabak te roken dan door snuiftabak te snuiven.
De kans op kanker is bij snuiftabak in vergelijking met gebruikers van rooktabak als sigaretten net even wat kleiner.
Het risico op kanker is echter wel weer groter bij het snuiven van tabak in vergelijking met mensen die zonder tabak door het leven gaan. Het gaat daarbij vooral om het risico op mond- en keelkanker.
Het gebruik van rookloze tabak leidt sneller tot ontstekingen. Bijvoorbeeld tot ontstekingen in de mond net als dat er kans bestaat op het ontstaan van cariës.
Zo lopen tanden kans om te verkleuren en in het ergste geval is er sprake van tanduitval. Overigens doen deze risico’s zich eerder voor bij pruimtabak waar je in de mond op kauwt.
Bij snuiftabak bestaat ook nog het risico dat je neusslijmvlies ontstoken raakt, waardoor je constant het gevoel krijgt een verstopte neus te hebben.
Snuiftabak komt nog maar sporadisch voor in Nederland en dat geldt ook voor kauwtabak. Dat komt onder meer door de wijze van gebruik, zoals het snuiven van tabak of het kauwen op tabak die niet echt populair is.
Bij het gebruik van snus hoef je geen handelingen te verrichten anders dan het nicotinezakje onder je bovenlip te plaatsen. Snus is net als pruimtabak en snuiftabak als rookvrije tabak te zien en zowel met nicotine als zonder nicotine verkrijgbaar.
Als je niet met de nadelen van nicotine geconfronteerd wilt worden, bestaat dus de optie om nicotinevrije snus te kopen.
[1] Snuiftabak (2019, december 31). Wikipedia.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Snuiftabak
[2] Pruim- en snuiftabak (2020, oktober 12). Rokeninfo.
https://www.rokeninfo.nl/professionals/tabaksproducten/pruim-en-snuiftabak
[3] Snuiftabak: nieuwe hype? (2017, januari 26). Tabakstop.
https://www.tabakstop.be/nieuws/snuiftabak-nieuwe-hype
[4] Verslaving (2020, oktober 12). Rokeninfo.
https://www.rokeninfo.nl/professionals/effecten-van-roken/nicotine/effecten-nicotine-verslaving
[5] Is snuiftabak verslavend? (2020, oktober 23). Jellinek.
https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/is-snuiftabak-verslavend/